România

Aurescu: România a promovat cel mai bun model de interculturalitate şi de protecţie a minorităţilor

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, a declarat, joi, la Cluj, că România a promovat cel mai bun model de interculturalitate şi de protecţie a drepturilor minorităţilor naţionale.

"Izolarea sau segregarea minorităţilor nu este favorabilă dezvoltării identităţii minorităţilor. Cel mai bun model este cel promovat de România, anume de a include minorităţile în procesul de luare a deciziilor, inclusiv la nivelul cel mai înalt, la nivel guvernamental, dar şi la nivelul parlamentului, la nivelul comunităţilor locale, pentru că participarea la luarea deciziilor, nu doar pentru minoritatea în sine, ci şi pentru societate în ansamblul său, este un act benefic pentru minoritate şi pentru societate în ansamblul său. Permite păstrarea identităţii, dar permite şi acest schimb intercultural, care îmbogăţeşte până la urmă societatea din punct de vedere al culturalităţii", a menţionat Aurescu.

El a spus că modelul României nu este perfect, dar că acesta oferă mai mult decât se oferă în alte state. 'Niciun model nu este perfect în sine, el are nevoie de o ajustare permanentă faţă de evoluţia societăţii şi a relaţiilor dintre majoritate şi minoritate. Însă ceea ce este extrem de important este că acest model românesc, care a fost recunoscut ca atare şi în intervenţia preşedintelui Comisiei de la Veneţia, este un model care are nişte principii extrem de solid aşezate şi ele se regăsesc plecând de la principiile din Convenţia cadru privind minorităţile naţionale, convenţie pe care o aniversăm astăzi; sunt 20 de ani de la momentul la care România a ratificat Convenţia cadru, pe 29 aprilie 1995, fiind de altfel primul stat al Consiliului Europei care a ratificat acest instrument extrem de important".

Bogdan Aurescu a participat joi, la Cluj, la Conferinţa internaţională dedicată marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv semnarea şi ratificarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, eveniment organizat de MAE şi de Universitatea Babeş-Bolyai.

La conferinţă participă şi Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), care a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea UBB.

"Conferinţa îşi propune să sublinieze rolul deosebit al acestui unic instrument de drept internaţional dedicat exclusiv minorităţilor naţionale în promovarea diversităţii culturale, a multiculturalităţii, a bunei convieţuiri, a toleranţei la nivelul societăţii. Interculturalitatea, ca expresie a dialogului între culturi, între comunităţi cu valori culturale diferite, contribuie, fără îndoială, la definirea unui spatiu de convieţuire pasnică, tolerant, integrator, dinamic şi creator deopotrivă", se arată într-o informare a organizatorilor.

La conferinţă participă reprezentanţi ai mediului academic, ai minorităţilor naţionale şi politicieni..

Bogdan Aurescu a mai spus că manifestările dedicate împlinirii a 20 de ani de la ratificarea Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale vor continua, inclusiv la Strasbourg.

"Am încercat să realizăm împreună cu autorităţile locale, cu mediul universitar, o serie de conferinţe care să pună în valoare aceste evoluţii care, cred eu, sunt foarte important de făcut cunoscute, atât în România, cât şi în străinătate. Împreună cu reprezentanţii minorităţilor naţionale vom avea mai multe astfel de reuniuni, şi cu reprezentanţi ai altor state şi organizaţii internaţionale. O să avem o conferinţă similară şi la Strasbourg, în cursul acestui an, în aşa fel încât aceste elemente ale acestui model românesc de interculturalitate să poată fi cunoscute şi în România şi în străinătate", a conchis Bogdan Aurescu.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

07.01.2020

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar…

MAE și MAI vor notifica cetățenii prin SMS cu privire la faptul că urmează să le expire pașaportul

07.03.2018

În cadrul demersurilor derulate în comun de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, și Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția…

Comemorarea studenților polițiști decedați în urma atentatului din 17 ianuarie 2019

17.01.2020

La invitația directorului general al Poliției Naționale, gen. Oscar Atehortua Duque, reprezentanții Ambasadei au participat la slujba de pomenire a…

Ziua Culturii Române

15.01.2020

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Ambasada din Columbia cu membrii comunității și cu prietenii României din Bogota. Șeful Misiunii a…